Let op: je bevindt je nu in het archief van het IN10 Weblog. Terug naar het huidige weblog

Cycle for Water: missie volbracht!

Op 28 februari jl., om 12.00 uur lokale tijd Ushuaia (Argentinië), hebben Joost Notenboom en Michiel Roodenburg Cycle for Water – hun epische tocht van 30.000 kilometer op een fiets van bamboe – volbracht.  De twee vrienden vertrokken 20 maanden eerder op 4 juli 2010 in Deadhorse, Alaska voor hun fenomenale avontuur.

Een avontuur met een doel. Het doel was om aandacht te vragen voor de schoon drinkwaterproblematiek in de wereld. De schoon water cyclus werd gesymboliseerd door water uit de noordelijke Beafort Sea bij Deadhorse in Alaska per fiets naar het zuiden te brengen en daar bij Tierra del Fuego (Argentinië) in zee te gieten.

IN10 is de trotse sponsor van dit bijzondere project en was dan ook – samen met hoofdsponsor KPMG - aanwezig bij de binnenkomst van Joost en Michiel in het uiterste zuiden van Argentinië.

In de media
Het thema en het gehele avontuur zijn ook in de wereldpers niet onopgemerkt gebleven. CNN heeft regelmatig bericht over hun voortgang en was ook bij de finish aanwezig. Ook in Nederland is er veel aandacht geweest voor Cycle for Water (o.a. 3FM, De Telegraaf, AD)

Onderweg hebben ze veel vrienden gemaakt. Andere avonturiers, maar ook bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds. Ze bezochten verschillende van hun projecten in Midden- en Zuid-Amerika. De hele tocht hebben ze bijgehouden op hun website cycleforwater.com. Daar staan blogs, columns, video’s en relevante links. Je kunt ze ook vinden op Facebook.

Awareness
Initiator Jan van den Herik (KPMG CSR): “Ze hebben niet alleen 600 dagen gefietst. In bijna alle landen die ze aan deden, zijn ze ingezet om voor lokale KPMG-vestigingen lezingen en optredens te verzorgen voor medewerkers, businessclubs, scholen en universiteiten. Hun verhaal is net zo eenvoudig als logisch: denk na! Denk na bij het gebruik van schoon drinkwater, denk na bij de vanzelfsprekendheid die wij in het westen voelen wanneer we de kraan open doen en er stroomt schoon water uit. In tegenstelling tot bijna 1 miljard mensen in deze wereld die soms kilometers moeten lopen voor een paar liter matig schoon water.”

Antartica
Ze zijn uitgefietst, maar het avontuur gaat nog door… Na de finish in Argentinië wacht hun een volgend avontuur. Op 1 maart zijn Joost en Michiel vertrokken per boot naar Antartica. Ze zijn uitgenodigd om mee te gaan op expeditie met Robert Swan. Robert Swan is een bekende expeditieleider die met zijn ’2041′ initiatief zijn leven in het teken zet van ‘climate change’. Joost en Michiel zullen tot slot ook performen op de allereerste TEDx conferentie vanaf Antartica.
Na de expeditie naar Antartica volgt nog een officiële ontvangst in Buenos Aires en een conferentie in Texas (VS), waarna Joost & Michiel begin april in Nederland zullen komen. Er staan inmiddels diverse interview-verzoeken gepland, dus gaat Nederland zeker nog van deze mannen horen.

Van student tot water-consultant
In de loop van het jaar zal een publicatie verschijnen van hun hand over de schoon drinkwaterproblematiek in economisch verband. Dit doen zij in opdracht van KPMG waar zij in de loop van dit voorjaar in dienst treden als consultant bij KPMG Sustainability.

Xander Zuidgeest en Vincent Luyendijk van IN10 verwelkomen Joost en Michiel in Ushuaia.

Vragen
Neem voor media gerelateerde vragen contact op met Vincent Luyendijk, managing director IN10. Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u contact opnemen met Jan van den Herik, directeur corporate social responsibility KPMG.

Noot: Dit is een aangepaste versie van een bericht dat eerder verscheen op het intranet van KPMG Nederland.