De toekomst van user interface design

Als wetenschappelijk adviseur van Steven Spielberg maakte John Underkoffler destijds veel los met zijn futuristische, door gebaren aangestuurde UI in de film Minority Report. Spielberg zei tegen Underkoffler:

“Vertel me alsjeblieft niet dat we over 50 jaar nog steeds een UI bedienen met muis en toetsenbord!”

Niels van Hamersveld

Nu, ongeveer 15 jaar later is dat nog wel het geval, maar daar komt snel verandering. Hij is 15 jaar actief geweest bij het MIT Media Lab en founder van Oblong Industries. De visie die Underkoffler neerzette in de film heeft hij sindsdien zelf verwezenlijkt en gaat allereerst ingezet worden in de werkomgeving als een professional superpower.

G-speak

En dit gaat gebeuren met behulp van g-speak, een platform ontwikkeld door Oblong. Hiermee worden multi-user, multi-screen en multi-device applicaties ontwikkeld die met gebaren worden aangestuurd. G-speak gaat een UI revolutie teweegbrengen. Als eerste in een werkomgeving, maar uiteindelijk op elk scherm. Want zoals Underkoffler zegt: “We zijn niet klaar tot elke computer op deze manier werkt”. Een aantal unieke kenmerken van deze gestural UI op een rij:

1. Handgebaren

Het meest opmerkelijke kenmerk is natuurlijk het aansturen met gebaren. Door een set aan intuïtieve handgebaren kan een interface worden aangestuurd en zijn we niet langer afhankelijk van de muis en het toetsenbord. Zoals Underkoffler zegt:

“Geef mensen hun handen terug!”

Met de UI als exoskelet wordt het aansturen van computers menselijker en fysieker dan ooit en daarmee het ultieme verlengstuk van menselijke wil.
maxresdefault

2. Meerdere mensen en meerdere schermen

Alle schermen in een ruimte worden met elkaar verbonden en elementen kunnen van scherm naar scherm heen en weer worden versleept door de wijzen en zwaaien. Nog even en we kunnen met een simpel handgebaar iets van een smartphone slepen naar de tablet van je buurman die het vervolgens op een smart tv werpt. Je kunt dus ook met meerdere mensen interacteren met de UI nu de computer voor het eerst begrijpt dat er meerdere mensen zijn, want “pixels zijn van iedereen”.

3. UI voor grote ruimtes

Underkoffler benadrukt het belang van het omarmen van schaal. Als je iets groots wilt bekijken of ontwerpen moet je dit ook in een grote ruimte doen. We kunnen complexe data veel beter begrijpen wanneer we in 3D visueel kunnen ervaren hoe alle data met elkaar samenhangt. Je kunt straks als het ware zwemmen door een wereld met data die je daadwerkelijk begrijpt en kunt toepassen voor ontwerpen.

Het klinkt abstract, maar volgens ons is dit dé doorbraak van big data toepassingen. Data zijn nu vaak nog te abstract en overwelmend voor veel marketeers en ontwerpers om mee om te gaan.

working-with-g-speak

G-speak + Viv

Persoonlijk ben ik benieuwd hoe een gestural interface zoals g-speak samen zal gaan met een conversational AI zoals Viv. Viv maakt het mogelijk om tegen een computer te praten zoals je tegen een mens praat en is in staat om zeer complexe spraak opdrachten te begrijpen. Een combinatie van G-speak en Viv zal verbale en non-verbale communicatie met digitale systemen enorm vermenselijken.

G-speak zal in ieder geval voor designers een hele handige tool zijn om ruimtelijk te ontwerpen. Maar het zal niet eindigen bij de werkomgeving want Underkoffler geeft aan dat ze bij Oblong niet stoppen tot elke computer op deze manier werkt.

Geen zorgen, de technologie van morgen is ambient en kalm

Mensen hebben de neiging om de dingen die ze vandaag zien te extrapoleren naar de toekomst. Als we in 2014 tien keer per dag naar onze smartphone keken, en in 2018 we dit honderd keer doen, dan kunnen we verwachten dat we in 2020 onze telefoons duizend keer per dag zullen bekijken. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Niels z’n bezoek aan SXSW ‘18 bevestigde dat onze toekomstige omgevingen niet opdringerig en over-stimulerend zal zijn, maar eerder ambient en kalm.

Eindeloos veel creativiteit @ SXSW

Een verhaal van verbeelding, AI, samenleving, hoop, Elon Musk en #robotgochan. Bjorn deelt zijn belangrijke takeouts van SXSW 2018.