Geen zorgen, de technologie van morgen is ambient en kalm

Mensen hebben de neiging om de dingen die ze vandaag zien te extrapoleren naar de toekomst. Als we in 2014 tien keer per dag naar onze smartphone keken, en in 2018 we dit honderd keer doen, dan kunnen we verwachten dat we in 2020 onze telefoons duizend keer per dag zullen bekijken. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Niels z’n bezoek aan SXSW ‘18 bevestigde dat onze toekomstige omgevingen niet opdringerig en over-stimulerend zal zijn, maar eerder ambient en kalm.

Niels van Hamersveld

In de afgelopen decennia heeft digitale transformatie ertoe geleid dat producten en services zich hebben verplaatst van de fysieke naar een digitale omgeving. Nu zien we dat die digitale elementen naadloos terugvloeien in de fysieke wereld. Door intelligente sensortechnologie aan onze dagelijkse omgeving toe te voegen, wordt die zich bewust van ons. Onze omgeving zit dan vol met geavanceerde sensoren en actuatoren zonder dat we er iets van merken, tenzij we dat willen. Dit is wat ambient-technologie is. De middelen om deze ambient-beweging te creëren zijn er al en worden buitengewoon krachtig wanneer ze worden gecombineerd.

Stemmen + gebaren + kunstmatige intelligentie + interactieve projectie = Holy sh*t, alles is mogelijk!

Er duiken steeds meer stemassistenten op, zoals Appel HomePod, Amazon Alexa en Google Home. Gebaarherkenning loopt iets achter, met apparaten als Microsoft Kinect en Google Soli, maar ook deze ontwikkelen zich snel. Het combineren van spraak en gebaren is een logische volgende stap in het ontwerpen van interfaces, omdat dit is hoe we verbaal en non-verbaal ook met elkaar communiceren. Jared Ficklin vertelde in de sessie ‘Interactive Light: Projection Based Interfaces’ hoe dit eruit zou komen te zien: Wijs gewoon naar iets en vertel het wat het moet doen.

Voeg kunstmatige intelligentie toe aan de mix - en enige tijd voor het systeem om te leren - en het zal je begrijpen, zelfs als je je verspreekt, slang gebruikt of dronken bent. Zoals Samsung NEXT's Patrick Chang in de toespraak 'Touch, Voice, Gesture: What’s Next?' aangeeft: context awareness is key. Neem bijvoorbeeld de masterclass van Spike Lee, waarin meerdere Siri's in de kamer activeerden toen hij "SIRIously?" schreeuwde als antwoord op een van de vragen van het publiek. Over een paar jaar zal dat niet meer gebeuren. Net als een Tesla-auto, zal een slimme luidspreker die je vandaag koopt enorm verbeteren nadat je hem hebt gekocht, één software-update tegelijk.

Visuele interfaces zullen niet lang meer beperkt zijn tot een rechthoekig scherm. Door diepte-detectie aan een beamer toe te voegen, kan elk oppervlak interactief worden. Wanneer een beamer de objecten in een kamer kan zien, ontstaan er enkele zeer interessante nieuwe types van interfacing, zoals Jared ons liet zien.

“Some day, light will be cheaper than ink.” - Jared Ficklin

Dus waarom kalm?

Omdat we nu leven in een wereld waar informatie om onze aandacht schreeuwt, door middel van pop-ups, notificaties en irritante rode stippen. Bij het voorspellen op basis van de huidige staat van digitale opdringerigheid, zou je iets als ‘hyperrealiteit’ kunnen krijgen, zoals in dit video kunstwerk van Keiichi Matsuda wordt uitgebeeld:

In de lezing ‘Humanizing Autonomy’ praat Liesl Capper van Akin echter over kunstmatige intelligentie en het enorme potentiële empathische vermogen hiervan. “Het zal begrijpen hoe je je voelt, wat er bij je aan de hand is en waar je naartoe wilt in het leven. Het gaat niet alleen maar om converseren, het zal ambient en voorspellend zijn.’ En we willen geen om aandacht schreeuwende en visueel stimulerende meldingen, maar de apparaten van vandaag kunnen situaties nog niet goed inschatten en de informatie prioriteren.

“It’s not just going to be conversational, it’s going to be ambient and predictive.” - Liesl Capper

Op dit moment zit de intelligentie van digitale services in de juiste interpretatie van wat een gebruiker wil. Google Search doet dit al heel goed, maar de gebruiker moet nog steeds actief ergens om vragen. Bijvoorbeeld, wanneer je een auto bestuurt communiceer je er onbewust mee. Door je lichaamstaal te lezen, zou de auto kunnen weten dat je een pauze kunt gebruiken, dus suggereert het een plek om te stoppen terwijl het wat koude lucht vanuit je dashboard blaast. Geen vervelende rode stippen meer nodig. Dit is calm technology. Het doel is om alleen de minimale hoeveelheid informatie te tonen en dus zo min mogelijk aandacht op te eisen.

Ik ben ervan overtuigd dat in situaties waarin we niet willen dat technologie opdringerig is, dit ook niet zo zal zijn. Gewoon omdat mensen dat niet willen, of met andere woorden: omdat er een markt is voor calm technology. Dus in plaats van ‘hyperrealiteit’, kun je eerder een subtiele, digitaal verbeterde realiteit verwachten.

Met uitzondering van de entertainmentindustrie natuurlijk, dat wordt overweldigend!

Eindeloos veel creativiteit @ SXSW

Een verhaal van verbeelding, AI, samenleving, hoop, Elon Musk en #robotgochan. Bjorn deelt zijn belangrijke takeouts van SXSW 2018.

Hoe slimme interfaces jouw digitale ervaring verbeteren

Even scrollen door nu.nl, Instagram stories checken en het vinden van een nieuwe Netflix serie om te bingewatchen. Je bent dagelijks in contact met interfaces die speciaal ontworpen zijn om jouw digitale ervaring naadloos te laten aansluiten op je leven.