TNW Europe 2016 - vijf highlights

Is het je vorige week niet gelukt om vorige week naar TNW te gaan? Onze vijf highlights van de grootste editie van The Next Web Conference Europe in Amsterdam ooit.

Bjorn Stolte

1. De AI + UI + I-formule

Aparna Chennapragada | Google Now
Product director van Google, Aparna Chennapragada, legt de formule AI + UI + I uit. De User Interfaces van nu worden veel slimmer en afhankelijker van Artificial Intelligence en van de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. We kunnen alle userstories niet meer vooraf in een ontwerpproces uitdenken. We moeten daarom met het ontwerpen veel nauwer samenwerken met techniek. Op basis van technische userstories, de user interface aanpassen zodat het voor de gebruiker een goede ervaring geeft.
TNW_Europe_01

2. ‘Het ontwikkelen van een AI lijkt erg veel op het opvoeden van een kind.'

Christoph Auer-WelsbachIBM Watson Partner Innovation Leader Europe

Het is dan ook aan de opvoeders van AI’s om te zorgen dat het aardige AI’s worden. We geven nu al veel meer autonomiteit aan computers dan dat we soms denken. Denk aan luchtafweergeschut, belastingen. Dit moet nu verder ontwikkeld worden van ondersteuning op patronen, naar helpen bij meer complexere uitdagingen met meerdere invloedsfactoren/behoeften.

Het ontwikkelen van een AI begint met het verzamelen van de juiste data. Stage 1 is AI jou laten helpen om zelf keuzes te maken. Stage 2 is AI zelf keuzes laten maken en laten reageren op situaties. Hier bouw je naartoe in een lang proces van training en finetuning.

3. De Airbnb van de 3D printers

Brian Garret | 3DHubs

Upload je 3D design, kies een 3D printservice in de buurt en haal je order op! 3D Hubs heeft een online platform ontwikkeld waar creators in contact kunnen komen met iedereen die zijn 3D printer lokaal wil verhuren. Een inspirerend verhaal, van oprichter Brian Garret, over hoe local communities worden geactiveerd om hun stad te unlocken en daarmee lid te worden van 3D Hubs. Een goed voorbeeld van een slimme social strategy, die de snelle groei van dit concept mogelijk maakte.

4. Nieuwe VR-toepassingen

Robert Scoble | UploadVR

VR zoals we dat nu kennen gaat de komende jaren flink veranderen. Zo wordt Virtual Reality veel interactiever, de eerste stap met HTC Vive is daarmee al gezet. Sensoren scannen de ruimte waardoor augmented interfaces op een natuurlijke manier geïntegreerd kunnen worden met het fysieke. Wanneer je dus een bril op zet zie je bijvoorbeeld je huiskamer, maar op tafel kunnen augmented interfaces getoond worden waarmee je met je handen kan interacteren. En niet alleen je handen zijn een nieuwe manier van interactie in VR, ook met je ogen wordt geëxperimenteerd. Zo is er al een ‘eyesensor’ ontwikkelt waarbij interacties gedaan kunnen worden door middel van de bewegingen van je ogen.

brendan-zuckerberg-touch Bron: uploadvr.com

5. Become a trend-driven innovator

David Mattin | Global trend & insights Trendwatching

Elke bedrijfsleider, ondernemer, innovator en marketeer wil weten waar klanten worden heengeleid. Het probleem, volgens David Mattin van Trendwatching, is dat de kennis om daar achter te komen vaak fout is. Hij schreef een boek over hoe je kunt innoveren op trends om de verwachtingen van je consumenten te overtreffen. Een hoopvolle trend is Beneficial Intelligence: consumenten omarmen in 2016 digitale services die oprechte en slimme beslissingen voor hen maken.

maxresdefault-2

Geen zorgen, de technologie van morgen is ambient en kalm

Mensen hebben de neiging om de dingen die ze vandaag zien te extrapoleren naar de toekomst. Als we in 2014 tien keer per dag naar onze smartphone keken, en in 2018 we dit honderd keer doen, dan kunnen we verwachten dat we in 2020 onze telefoons duizend keer per dag zullen bekijken. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Niels z’n bezoek aan SXSW ‘18 bevestigde dat onze toekomstige omgevingen niet opdringerig en over-stimulerend zal zijn, maar eerder ambient en kalm.

Eindeloos veel creativiteit @ SXSW

Een verhaal van verbeelding, AI, samenleving, hoop, Elon Musk en #robotgochan. Bjorn deelt zijn belangrijke takeouts van SXSW 2018.